Saturday, 22 March 2014

Perbezaan Kurma Basah (Rutab) & Kurma Kering (Tamar)

Gambar Rajah: Tahap Kematangan Buah Kurma | Source Internet
Assalamualaikum W.B.T...

Orang kita ramai yang tak tahu nak bezakan kurma kering & basah.. Ataupun dengan nama lain tak tahu nak bezakan Tamar & Rutab... Sebenarnya senang ja nak bezakan.. Just refer gambar di atas tu.. Huhu.. Peringatan! Jom Makan Kurma Kesukaan Nabi iaitu Kurma Ajwa @ Kurma Nabi Read More...

Kurma Basah @ Rutab

Kurma Basah/Rutab ni separuh masak.. Texture dia pun macam basah dan berair..

Kurma Basah @ Rutab
Kurma Kering @ Tamar
Kurma Kering/Tamar ni dah masak sepenuhnya.. Boleh lihat texture luaran dia berkedut dan kalau makan dia kering kan..

Kurma Kering @Tamar
Rasulullah s.a.w berbuka puasa dengan Kurma Basah (Rutab) sebelum solat dan sekiranya tiada Rutab, maka Tamar dan jika tiada, baginda meminum beberapa teguk air" ( Riwayat Abu Daud, Ahmad & At-Tirmidzi)

Kurma Balah
Balah ialah kurma yang masih belum masak sepenuhnya dan ia jugak masih berada pada tangkai di pohon kurma..

Kurma Balah

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...